Massage bij kanker: ervaar hoe deze zachte massage kan ondersteunen in het ziekte- en herstelproces

Ineens staat het leven op zijn kop…

De diagnose kanker is vaak enorm ingrijpend. Van de ene op de andere dag verandert het leven.  Alles staat ineens in het teken van (genezen van) de ziekte.

Je stapt ongewild een nieuwe wereld binnen waarbij (complexe) medische behandelingen, zoals chirurgie, bestraling, chemotherapie, immunotherapie etc. de nieuwe werkelijkheid zijn.

Aanrakingen zijn vooral nog functioneel, alles is gericht op de behandeling en verzorging van de ziekte.

Een massage kan ondersteunen in het proces van acceptatie, in het opnieuw balans vinden in die nieuwe werkelijkheid.

Een massage is weer een positieve ervaring met het lichaam. Je kunt je weer even mens voelen in plaats van alleen patiënt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat massage bij kanker een positief effect kan hebben op o.a. klachten als misselijkheid, pijn (beleving), depressie, stemmingswisselingen, angst, stress, slaapproblemen en vermoeidheid.

Massage bij kanker – een specialisatie

Massage bij iemand met kanker vergt een andere aanpak dan een “normale” massage.

Het grote verschil in het geven van een massage bij kanker is dat de opbouw van de massage heel rustig is en de duur is relatief kort. Het tempo en druklevel van de massage is lager dan bij een normale massage.

Bij een ‘normale massage’ waarin met stevige druk en sneller tempo gemasseerd wordt, wordt veel losgemaakt in het lichaam, o.a. afvalstoffen.

Dit wordt vermeden bij een oncologie massage omdat het al zieke lichaam anders nog harder aan het werk zou moeten om al die afvalstoffen af te voeren. Dit kan leiden tot extra vermoeidheid, het lichaam kan nog verder uit balans raken en het kan leiden tot koorts.

Massage bij kanker – hoe ziet dat eruit in de praktijk?

Om een verantwoorde en veilige massage te kunnen geven, is het voor mij als masseur van groot belang om jouw volledige medische geschiedenis te begrijpen, inclusief de huidige status van de ziekte.

Daarom is de eerste stap bij een massage bij kanker altijd een uitgebreide anamnese. Ik stuur je van tevoren een uitgebreide vragenlijst toe. Deze kun je zelf thuis invullen in eigen tempo en op een voor jou geschikt moment.

Op basis van de ingevulde vragenlijst maak ik een massagebehandelplan dat specifiek op jouw situatie afgestemd is.

De massage(s) zelf vinden in principe plaats in mijn praktijk, tenzij je hier fysiek niet toe in staat bent. In dat geval is een massage aan huis een optie.

Elke massagesessie starten we met een uitgebreide intake om samen te bespreken hoe de situatie en de fysieke en mentale gesteldheid is op dat moment. Dit bepaalt de soort massage en de duur van de massage die ik die dag zal geven.

Na de intake starten we de massage, waarbij een belangrijke eerste stap de positionering op de tafel is. Ik neem de tijd om te zorgen dat je echt ontspannen ligt, met behulp van het plaatsen van kussens en andere zachte materialen. 

De massage die ik geef is zacht, met liefdevolle aandacht. Het is niet gericht op het behandelen van klachten, maar op het brengen van ontspanning ter ondersteuning in het herstel. 

Na de massage is er de tijd om rustig bij te komen en om nog lekker ontspannen te blijven liggen.

Massage bij kanker is mogelijk in elk stadium, dus in de behandelfase, na de behandelfase en ook in de palliatieve fase.

Ik ben aangesloten bij het netwerk massage bij kanker. Voor meer informatie zie: https://www.netwerkmassagebijkanker.nl/

“Ik masseer met liefdevolle aandacht, zodat de ziekte even op de achtergrond komt en je weer kan voelen dat er meer is dan alleen een ziek lichaam”

Veelgestelde vragen

In welke stadium van mijn behandeling / ziektetraject is deze massage geschikt?

Deze massage kan gegeven worden tijdens de behandelfase, na de behandelfase en ook in de palliatieve fase.

De massage wordt afgestemd op jouw specifieke situatie: het stadium van je ziekte en je fysieke en mentale gesteldheid op moment van masseren.

Ook als je kanker hebt gehad, maar inmiddels “schoon” bent verklaard, is het verstandig een oncologiemassage te boeken, zodat rekening wordt gehouden met bepaalde risico’s, bijv. het risico op alsnog ontstaan van lymfoedeem (als lymfeklieren verwijderd zijn bijvoorbeeld).

Wanneer is het verstandig om niet te masseren bij kanker?

Soms is massage niet mogelijk, namelijk indien sprake is van:

  • Koorts
  • Trombose, longembolie of acute Diepe Veneuze Trombose (DVT);
  • Infecties
  • Recente operatie (tot 6 weken na operatie geen massage in het operatiegebied)
Wat zijn de opties als ik niet naar de praktijk kan komen?

Mocht het fysiek niet lukken om naar de praktijk te komen dan is het mogelijk om de massagesessie bij jou thuis plaatst te laten vinden. Laat het weten en dan stemmen we samen af wat mogelijk is.

Is het echt nodig om een uitgebreid anamnese formulier in te vullen?

Jazeker, het is belangrijk dat de massage op een veilige en verantwoorde manier gegeven kan worden. Daarbij is het belangrijk dat alle mogelijke (plaatselijke) contraindicaties in kaart zijn gebracht. Het massagebehandelplan moet afgestemd worden op jouw specifieke situatie, zodat de massage het lichaam niet nog verder uit evenwicht brengt.

Ik heb last van neuropathie, kan ik dan gemasseerd worden?

Ja, ook bij neuropathie kunt u gemasseerd worden. De pijnlijke gebieden worden gemeden. In samenspraak bekijken we samen vanaf welk punt aanraking wel fijn/gewenst is. Ook bij de positionering op de massagetafel wordt rekening gehouden met eventuele klachten als gevolg van neuropathie (goede ondersteuning door kussens en geen afhangende handdoeken/dekens die druk op de aangedane gebieden kunnen geven).

Kan ik gemasseerd worden als ik last heb van lymfoedeem?

Ook als er sprake is van lymfoedeem kan u gemasseerd worden, maar het aangedane gebied zal zoveel mogelijk vermeden worden. In elk geval zullen er geen strijkingen gegeven worden in dat gebied om klachten niet te verergeren.

Eén massagesessie (van intake tot en met rustig bijkomen van de massage) duurt gemiddeld zo’n 60 minuten en kost €65.

Boek een afspraak en dan zal ik contact met je opnemen m.b.t. het invullen van de anamnese vragenlijst.

We gaan zorgvuldig met jouw gegevens om, zoals vermeld in ons privacybeleid.